Dennis vertelt over zijn ervaring met online zelfhulp van Evie

De weg naar herstel ziet er voor iedereen anders uit. De online zelfhulptrainingen van Evie kunnen hierbij een grote rol spelen. In de vorm van een zogenoemde ‘blended’ behandeling met ondersteuning van een zorgverlener, maar ook voor iedereen die zelfstandig (vaak milde) klachten onder controle wil krijgen of verminderen. Zo merkte ook Dennis, hij was ruim twintig jaar verslaafd. Het online e-healthplatform Evie gaf hem inzicht en bracht hem in beweging.

Verandering van herstel vasthouden

Dennis is langere tijd bij GGz Breburg geweest voor zijn eigen behandelproces. “Alles gaat nu goed, maar toch merk ik dat je een bepaalde psychische kwetsbaarheid blijft houden”, vertelt Dennis. Op aanraden van een collega kwam hij in aanraking met Evie, als middel om de aangeleerde verandering van herstel vast te houden. “Ik was in het begin wat sceptisch over hoe een online platform, zoals Evie, mij verder kon begeleiden in mijn proces”, geeft Dennis aan.

Persoonlijk instrument

Evie brengt zorg dichterbij mensen. Of dat nu is in de vorm van inhoudelijke trainingen, waarbij er door middel van informatie en opdrachten aan de slag wordt gegaan met het bereiken van doelen of verandering van gedrag. Of door het bijhouden van dagboeken, waarin je emoties, beelden of specifieke momenten kunnen worden gedeeld en inzichtelijk worden gemaakt. Dennis: “Wat mij direct opviel aan Evie was het grote en veelzijdige aanbod. Je kiest (mogelijk een combinatie van) de zelfhulptrainingen die bij je past. Mijn oog viel op het emotiedagboek en de module ‘Dankbaarheid’.” Het emotiedagboek is een kernachtig dagboek waarin emoties over een bepaalde gebeurtenis vast worden gelegd. De online zelfhulpmodule ‘Dankbaarheid’, geeft meer focus op de positieve dingen in het leven.

Zelfreflectie

“Elke dag kreeg ik een melding om mijn dagboek in te vullen, dit spoorde mij ook aan om even bij verschillende situaties en gebeurtenissen stil te staan. Een soort van evaluatie of zelfreflectie op de dag. Waarschijnlijk omdat het emotiedagboek mij meer inzicht gaf in bepaalde gebeurtenissen, leek het soms of ik echt door een persoon geholpen werd.” Centraal bij zelfhulptrainingen staat het mobiliseren van je eigen krachten. Je hebt en blijft zelf de regie en verantwoordelijkheid houden. Wanneer ondersteuning van een zorgprofessional bij de klachten toch nodig of gewenst blijkt, kunnen de eerder vergaarde inzichten van de trainingen en dagboeken worden gedeeld en gebruikt om tot een zorgvraag of herstel te komen.

Bewustwording

“Het was voornamelijk het emotiedagboek die ertoe heeft geleid dat ik de stap heb genomen om een eigen dagboek bij te houden en zo bewuster bezig te zijn met bepaalde situaties en gebeurtenissen. Zo heeft Evie mij gemotiveerd tot verandering”, sluit Dennis af.

De online zelfhulptrainingen van Evie worden momenteel gratis en anoniem aangeboden voor inwoners van aangesloten regio’s.