Cognitieve gedragstherapie bij depressie
Voor wie?
De module ‘Depressie’ is bedoeld voor volwassenen met depressieve klachten, die daarnaast cognitieve gedragstherapie volgen. Het doel van de module is om depressieve klachten te verminderen, door met gedragsactivatie en cognitieve therapie te werken.
Door wie?
De professional die deze module inzet is poh-ggz of hulpverlener vanuit de generalistische basis en specialistische ggz in een blended behandeling.
Inhoud van de module
De module sluit aan op de cognitieve gedragstherapie. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn onder andere doelen stellen, gedragsregistratie, psycho-educatie, activeren, structuur aanbrengen, bewust worden van eigen denkstijl en niet-helpende gedachten (en het uitdagen daarvan) en terugvalpreventie.
Cliënten met depressieve klachten hebben vaak concentratieproblemen. Daarom is de inhoud zo compact en laagdrempelig mogelijk. Zo heeft de module beknopte pagina’s, die korte teksten of video’s bevatten. De video’s zijn onder andere animatiefilmpjes en video’s van hulpverleners en ervaringsdeskundigen. De oefeningen zijn laagdrempelig door het gebruik van aanvinkvelden.
Gebruik van de module
De module bestaat uit vijf hoofdstukken, dertien mijlpalen, tien verzendmomenten en drie dagboeken. We hebben de module speciaal ontwikkeld voor de mobiele telefoon, maar je cliënt kan hem ook op de pc of laptop gebruiken.
Je kunt de module Mindfulness begeleid en onbegeleid inzetten. Als je kiest voor de module zonder begeleiding, dan zetten we de verzendmomenten automatisch om in reflectiemomenten. Je geeft dus geen feedback, maar je cliënt reflecteert zelf op zijn ontwikkeling en voortgang.
De route is opgezet als blended behandeling, waarbij je de online onderdelen afwisselt met face-to-face contacten en/of videocontacten. Door online alvast aan de slag te gaan, is er tijdens de face-to-face sessies meer tijd en ruimte voor diepgang.
Dagboeken
Tijdens het doorlopen van de module activeren we automatisch drie dagboeken:
- Het dagboek Stemming. Deelnemers houden hierin bij wat hun stemming is, zodat ze hun depressieve klachten in kaart kunnen brengen. Optioneel analyseren ze ook een goed en een slecht moment.
- In het dagboek Actief worden registreren deelnemers hun activiteiten en de bijbehorende stemming.
- Het dagboek Uitdaagschema wordt gebruikt om met het uitdagen van gedachten te oefenen.
Deelnemers krijgen gedurende een afgebakende periode (bijvoorbeeld een maand) reminders om de dagboeken in te vullen. Je kunt als hulpverlener de reminders aanpassen, uitzetten of verlengen. In het dashboard volg je de voortgang.
Waarop is de module gebaseerd?
De module Depressie is ontwikkeld door Ida van Berkum en Emma Ruigt van Minddistrict. Ze deden dit in samenwerking met GZ-psycholoog Bart Meuleman, GZ-psycholoog i.o. Dirk Bertens, psychotherapeut Frank Don en GZ-psycholoog i.o. Sophia Meevis van Pro Persona en ervaringsdeskundigen.
De inhoud van de module is gebaseerd op relevante literatuur en de kennis en ervaring van hulpverleners en ervaringsdeskundigen.
Meer informatie
Wil je deze module bij je cliënten inzetten? Of wil je meer informatie? Onze e-healthadviseurs staan klaar om je vragen te beantwoorden.
We zijn benieuwd naar je feedback!
We zijn altijd benieuwd naar jouw ervaringen. Heb je feedback, tips of op- en aanmerkingen? Geef ze vooral door aan onze adviseurs.