Thema: Slaap
Ontdek hoe je jouw patiënten beter kunt ondersteunen bij slapeloosheid en hoe collega-POH's e-health inzetten.
E-healthmodules
i-Sleep
Hoe behandel je slecht slapen of slapeloosheid? Ja, er is slaapmedicatie, maar met cognitieve gedragstherapie kun je langdurige effecten bereiken. De cursus i-Sleep geeft deze therapie. Het is een effectief gebleken behandeling, ontwikkeld door de afdeling Klinische Psychologie van de VU. De module i-Sleep is ontwikkeld voor volwassenen die chronisch slecht slapen.
Terugkijken: webinar i-Sleep Wil je in 30 minuten meer leren over insomnia en de effectieve behandeling ervan? Dan is het webinar i-Sleep met slaapexpert prof.dr. Annemieke van Straten voor jou. Kijk het hier, opent in een nieuw tabblad terug.
Beter Slapen
De module Beter Slapen kan door een zorgprofessional worden ingezet bij volwassenen met slaapproblemen. Het doel van de module is het aanreiken van cognitieve, gedragstherapeutische en ontspanningstechnieken om slaapproblemen tegen te gaan.
Tip van POH-GGZ Roos Meeus: "Wat fijn is aan het gebruik van deze module is dat deze goede informatie geeft en de gebruiker uitdaagt om na te denken over wat de invloed is van gedachten op de slaap en wat beter slapen voor deze persoon zou betekenen. Dit biedt mooie aanknopingspunten voor de POH-GGZ om het gesprek aan te gaan over de wens om beter te willen slapen. Dat kan eventueel ook digitaal, want gebruikers kunnen goed zelf aan de slag met behulp van deze module."

Podcast
Hoe pak je slaapproblemen aan?
Leer het van een slaapexpert! In deze boeiende podcast met Mandy Glezer, zorginnovator en Nederlands eerste ‘POH-Slaap’ hoor je o.a.:
Hoe je patiënten helpt met beter slapen?
Wat slaaprestrictie is en hoe je dat toepast?
Hoe e-health van toegevoegde waarde kan zijn?

Uit de praktijk
Hoe e-health een slaapprobleem oploste
Voor een patiënt die slecht sliep, besloot POH-GGZ Geert de e-healthmodule "Beter Slapen" in te zetten. Deze module bevat een slaapdagboek waarin je bijhoudt hoe laat je naar bed gaat, hoe lang je slaapt, hoe vaak je wakker wordt, en hoe uitgerust je je voelt. Het mooie aan zo’n dagboek? Het gaat niet om de exacte cijfers of minuten. Het helpt je om patronen te zien, zonder dat je obsessief op de klok kijkt. Zijn patiënt ging er gedisciplineerd mee aan de slag. Ze vulde het dagboek elke dag in en maakte het onderdeel van haar routine. Toen ze na een paar weken terugkwam, had ze een inzicht gekregen dat haar hele perspectief veranderde.
Hoewel haar slaap iets verbeterd was, realiseerde ze zich dat ze haar slaap eigenlijk nooit écht slecht was. Haar verwachtingen – gebaseerd op hoe ze vroeger sliep – waren simpelweg te hoog. Wat ik zo krachtig vond, was dat ze deze inzichten zelf ontdekte.
