Thema: Veerkracht
Met modules zoals ACT (Acceptance and Commitment Therapy) geef je patiënten praktische handvatten om veerkracht op te bouwen en beter om te gaan met stress, angst en moeilijke gedachten.
E-healthmodules
ACT: van klacht naar veerkracht
'Van Klacht naar Veerkracht', opent in een nieuw tabblad is gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy. Zorgprofessionals kunnen deze transdiagnostische ehealthmodule inzetten bij iedereen van 16 jaar of ouder die de eigen veerkracht wil vergroten.
Deze module is zeer breed in te zetten, omdat de inhoud transdiagnostisch is: iedereen kan baat hebben bij deze module, ongeacht wat de klachten zijn.
De module is opgebouwd aan de hand van de 6 ACT-onderdelen: acceptatie, defusie, zelf als context, hier-en-nu, waarden en toegewijd handelen. In ieder onderdeel wordt er op een speelse manier uitleg gegeven in video's, audio en metaforen. Tevens hebben cliënten volop mogelijkheden om ACT-vaardigheden te oefenen.
ACT in de praktijk
Deze optionele boostermodule, opent in een nieuw tabblad helpt cliënten met het toepassen van ACT in hun dagelijks leven. Je kunt deze e-healthmodule inzetten in combinatie met bovenstaande module.
Expert van jezelf
De module ‘Expert van jezelf’, opent in een nieuw tabblad kan een zorgprofessional inzetten bij cliënten met uiteenlopende psychische klachten die baat kunnen hebben bij een signaleringsplan. Het signaleringsplan is een tool om terugval te voorkomen. Wie de module volgt, gaat gedachten, stressbronnen, signalen etc. in kaart brengen. Daarna worden de fasen geïntroduceerd - groen, oranje en rood. Het doel van de module is om de cliënt en diens omgeving in staat te stellen om in de verschillende fases op de juiste manier te kunnen handelen. Hierdoor wordt hun zelfcontrole en autonomie groter. Ook kan een goed plan een bijdrage leveren aan hoe de klachten worden ervaren.
Een patiënt kan zijn eigen veerkracht (blijven) aanspreken door gebruik te maken van dit plan en de hulpbronnen daarin.

"De ACT module helpt mensen om zichzelf te verrijken – dat wil toch iedereen? En het werkt!"
Ervaringen en tips
Hoe zetten Lisa en Wilma (POH-GGZ) deze modules in?
Lisa van Aarsen, POH-GGZ bij de huisartsenpraktijk in Baarlo en Wilma Voschezang-Laurense, POH-GGZ bij De huisartsenconnectie, delen hun ervaringen met de ACT modules:
Voor welke klachten zet je de module ‘ACT: Van Klacht naar Veerkracht’ in? Lisa: “Ik zet deze module regelmatig in bij verschillende soorten hulpvragen. Vaak bij mensen die minder goed in hun vel zitten, moeite hebben met grenzen aangeven, zich veel zorgen maken, behoefte hebben aan meer rust in hun hoofd of een negatief zelfbeeld hebben. Eigenlijk kan bijna iedereen baat hebben bij de elementen uit deze module om de veerkracht te vergroten.”
Wat vind je prettig aan het gebruik van deze module? Lisa: “Elke ACT-zuil wordt per hoofdstuk behandeld, met een afwisseling van korte teksten, filmpjes en opdrachten. Alles is in begrijpelijke taal geschreven. Er zijn verschillende oefeningen, waardoor er altijd wel iets bij zit dat echt ‘blijft hangen’. Dat vind ik het belangrijkste: dat de gebruiker er écht iets aan heeft en het in het dagelijks leven kan toepassen.
Daarnaast is de toegankelijkheid van e-health een groot voordeel. Patiënten kunnen zelf bepalen wanneer en hoeveel tijd ze erin steken, wat hen een gevoel van autonomie en controle geeft. Ook kunnen ze altijd terugkijken in de module om iets op te frissen of te herhalen.”
Waarom ben je fan van de ACT-modules? Wilma: “Het zijn fijne modules om in te zetten. Ik breng ze dan ook regelmatig onder de aandacht in de praktijk. Ze zijn breed toepasbaar bij allerlei klachten, waarbij elke cliënt zijn of haar eigen unieke groeiproces doorloopt. De module helpt mensen om zichzelf te verrijken – en dat wil toch iedereen? En het werkt!”
Hoe gebruik je de boostermodule ‘ACT in de praktijk’? Wilma: “Ik bied deze vooral aan patiënten die de module ‘ACT: Van Klacht naar Veerkracht’ al hebben afgerond. Het helpt hen om ACT echt in hun dagelijks leven te integreren. De module geeft inzicht in welke ACT-vaardigheden iemand goed beheerst en welke onderdelen nog extra oefening kunnen gebruiken. Het stappenplan is daarbij een fijne houvast: het laat zien hoe ACT-principes in de praktijk toe te passen zijn. De metaforen geven daarnaast aanvullend inzicht.”
Wat is jouw tip voor andere POH-GGZ? Lisa: “Ik gebruik de module altijd blended: in combinatie met gesprekken in de huisartsenpraktijk. Ik zie e-health als een versterking van het persoonlijke contact. Sommige patiënten vinden het lastig om zelfdiscipline te behouden met online modules. Daarom bespreek ik met hen het belang van regelmatige oefening en plannen we samen tijd in om de module door te nemen. Tijdens de gesprekken kijken we wat werkt en waar extra aandacht naar uit kan gaan. Dit levert vaak nieuwe inzichten op.”
Wilma: “Ik nodig collega’s uit om deze module zelf eens te ervaren. Hoe beter je de module kent, hoe makkelijker je hem aanbiedt aan cliënten. De module is laagdrempelig, betekenisvol en verrijkend – en dat maakt dat je er vanzelf enthousiast over wordt!”
Wat is ACT?
ACT richt zich op psychologische flexibiliteit. Niet het verminderen van klachten, maar het ermee leren omgaan staat centraal. Aan de hand van metaforen en oefeningen ontwikkelt de cliënt vaardigheden die helpen bij het omgaan met uitdagingen en ervoor zorgen dat deze zich richt op de dingen die echt belangrijk zijn. De therapie wordt succesvol ingezet bij depressies, diverse angsten en chronische pijn. Ook draagt ACT bij aan een gevoel van welzijn, wat de module erg geschikt maakt voor gebruik bij de praktijkondersteuner.