Gerben Koolen: “Zet e-health van Evie in op de manier die bij jou past”

Evie, dat staat voor ‘e-health voor iedereen’, biedt één relevante online plek waar alle zorg samenkomt. Evie helpt mee aan het breed toegankelijk en kwalitatief houden van de zorg door het toepassen van verschillende e-healthmogelijkheden. Denk hierbij aan digitale oefeningen en psycho-educatie, maar ook aan beeldbellen waardoor een behandeling met een patiënt voortgezet kan worden.

Gerben Koolen startte in 2014 als POH-GGZ bij Praktijksteun. Al snel daarna werd e-health aan hem geïntroduceerd. Gerben noemt zichzelf niet de grootste e-healthambassadeur. Het starten met e-health ging dan ook niet helemaal vanzelf. Toch heeft Gerben een manier gevonden waarop Evie echt ondersteunend is aan zijn werkwijze. Gerben neemt ons in dit artikel mee in hoe hij is gestart, welke struikelblokken hij ervoer, hoe Evie nu toch goed aansluit bij zijn manier van werken én welke tips hij mee kan geven aan andere zorgprofessionals.

Start

“Het inzetten van e-health via Evie ging bij mij niet vanzelf. Ik ervoer het als iets onpersoonlijks. E-health zou volgens mij afbreuk doen aan het persoonlijk contact dat je met iemand hebt. Hiernaast had ik een eigen manier van behandelen waarin e-health lastig te implementeren leek. Ik moest me ertoe zetten om de voordelen te ontdekken. Om dit te ontdekken en meer feeling met e-health te krijgen, heb ik via Praktijksteun dan ook meer dan één keer de terugkomscholing over e-health gevolgd.” Deze terugkomscholingen zijn er voor alle professionals op het platform. Tijdens deze scholingen worden er onder andere praktische handvaten geboden omtrent het geven van feedback via het platform van Evie en het motiveren van patiënten voor het gebruik van e-health. Ook worden enkele functionaliteiten en modules extra uitgelicht en er worden ervaringen, tips en tricks met elkaar gedeeld.

Op mijn eigen manier

“Mijn beeld over e-health is inmiddels zeker veranderd. Ik heb een manier gevonden, waarbij Evie ondersteunend is aan mijn manier van werken“, aldus Gerben. Gerben vertelt dat hij Evie nu vaak inzet bij patiënten met overbelastingsproblematiek. Modules die hij dan vaker inzet zijn ‘Gedachteschema’, ‘Oefenen met ontspannen’ en ‘Depressie’. “De belangrijkste reden dat ik deze modules inzet, is omdat ik ze ken. Ze zijn voor mij vertrouwd en daardoor makkelijker in te zetten. Ik weet nu bij welke groep patiënten deze modules aansluiten, welke vragen er gesteld worden en ook op welke punten ik terug moet pakken”, legt Gerben uit. “Het voordeel aan de e-healthmodules vind ik dat er extra theorie voor de patiënt wordt geboden. En dat de patiënt zelf thuis aan de slag kan gaan. Met e-health wordt het voor de patiënt en mijzelf makkelijker gemaakt om aanknopings- en herkenningspunten te ontdekken.”

Patiëntafhankelijk

Niet voor iedere patiënt is Evie geschikt volgens Gerben. Gerben geeft aan zelf voornamelijk eerst te selecteren op de soort klacht die iemand ervaart. “Bestaat er voor deze klacht een passende e-healthmodule?” Hiernaast spelen ook leeftijd en het (opleidings)niveau van een patiënt in veel gevallen een rol. In de ene praktijk gaat het inzetten van e-health zeer gemakkelijk, legt Gerben uit. “In deze praktijk heb ik simpelweg te maken met een patiëntenpopulatie die grotendeels bekend is met computers en ook gemakkelijker zelf aan de slag gaat en wil. Onder andere beeldbellen is voor deze groep totaal niet vreemd meer.”

In de andere praktijk waar Gerben werkzaam is, heeft Gerben echter te maken met een patiëntenpopulatie met voornamelijk minder geschoolden. “In deze praktijk maak ik vrijwel geen gebruik van e-health. Het grootste gedeelte van deze groep patiënten werkt namelijk niet graag met computers en kan ik veel beter op de fysieke wijze vooruithelpen. Ik merk ook dat zij meer directe sturing nodig hebben.”

Via Evie is het naast beeldbellen en modules volgen, ook mogelijk om realtime feedback te geven en ontvangen. Gerben: “Ook hierbij merk ik dat het patiëntafhankelijk is of ik van deze functie gebruikmaak. Over het algemeen lijken jongeren het prettiger te vinden om feedback direct via het platform te ontvangen. Ouderen lijken hiernaast de voorkeur te geven aan het enkel samen doornemen van de modules en invuloefeningen tijdens het daaropvolgende face-to-face gesprek.“

Voordelen voor de patiënt

“Ik ben er nu wel van overtuigd hoor dat Evie voordelen biedt voor de patiënt”, lacht Gerben. “Zodra ik een module introduceer bij een patiënt licht ik deze voordelen dan ook wel even toe. Zo geef ik bij de patiënt aan dat…:

  • … Evie meer theorie kan bieden over bepaalde klachten, wat heel nuttig kan zijn.
  • … ik kan meekijken op de momenten waarop hij of zij dat prettig vindt.
  • … hij of zij direct zelf thuis aan de slag kan op een moment dat het voor hem of haar past.
  • … we er in het volgende gesprek samen naar kijken en dat dit voor ons beiden nieuwe inzichten op zal leveren.”

Vervolg

“Zoals ik al aangaf, gebruik ik nu met name de modules van Evie die goed aansluiten bij overbelastingsproblematiek. Deze zet ik met name in omdat ik deze ken, hier de voordelen van inzie en ze aansluiten bij mijn manier van werken. Ik kan me wel voorstellen dat ik in de nabije toekomst Evie ook vaker in ga zetten voor andere klachten. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met een cursus over slaapstoornissen. Het slaapdagboek waarover Evie beschikt zou straks zomaar eens een mooie toevoeging kunnen zijn op dit thema. De taak aan mij is om ook dit dagboek en de bijpassende module te leren kennen, zodat ook deze module vertrouwder voor mij gaat voelen.”

Tips voor andere zorgprofessionals

De belangrijkste tips van Gerben onder elkaar:

  • “Zet Evie in op de manier die bij jou past. Zodra dit het geval is, kun je gemakkelijker de patiënt hierin meenemen, voelt het gebruik natuurlijker en biedt e-health daadwerkelijk ondersteuning voor jouw manier van werken.”
  • “De start voelt wellicht onwennig, maar door e-health te gebruiken en het eigen te maken, ga je de toegevoegde waarde die het ook kan leveren, veel meer ervaren.”
  • “Probeer eerst te starten met één, twee of drie modules waarvan je enthousiast wordt. En kijk bij welke patiënten dit aan kan sluiten. Wanneer je hier de voordelen van gaat ervaren, wil je vanzelf verder kijken naar wat Evie nog meer te bieden heeft voor jouw patiënten.”

Meer informatie

Wil je ook een (terugkom)scholing E-health volgen? 

Heb je nog vragen of is meer informatie gewenst? Neem dan gerust contact op via ons contactformulier of 088-2013850.