Logo

Nederlandse kinderen te vroeg naar bed? Waar of niet waar?

Op tijd naar bed is gezond. Toch? Veel ouders denken dat een vroege bedtijd altijd goed is voor kinderen. Maar wat als ‘vroeg’ eigenlijk te vroeg is? En wat als je kind daardoor juist slechter slaapt? Bij Evie zien we het vaak: kinderen die naar bed gaan voordat hun lichaam daar klaar voor is, met slaapproblemen en vermoeidheid als gevolg. In dit artikel lees je waarom Nederlandse kinderen mogelijk te vroeg naar bed gaan, wat de gevolgen zijn, en hoe je als ouder of professional een gezond slaapritme ondersteunt.

Nederlandse kinderen te vroeg naar bed: wat betekent dat?

Veel kinderen in Nederland liggen al rond 19:00 of 19:30 in bed. Dat lijkt logisch - slaap is goed voor de ontwikkeling en groei. Maar te vroeg naar bed kan juist averechts werken. Als een kind nog niet moe genoeg is, lukt inslapen niet. Het gevolg? Liggen woelen, piekeren of juist hyperactief gedrag. En dat verstoort het natuurlijke slaap-waakritme.

Onze ervaring met slaapgewoonten bij kinderen laat zien dat te vroeg naar bed gaan vaak leidt tot inslaapproblemen. Het lichaam maakt nog geen melatonine aan, de geest is nog actief. Het resultaat is een onrustige start van de nacht.

Nederlandse kinderen te vroeg naar bed: wat betekent dat? - kind ligt te slapen in bed

Hooggevoelig kind kan niet slapen: prikkels blijven langer hangen

Hoogsensitieve of hooggevoelige kinderen, opent in een nieuw tabblad hebben meer moeite om de dag los te laten. Als de lichten uitgaan en het stil wordt, begint de verwerking pas echt. De prikkels van school, geluiden, emoties – ze gaan bij hen langer door waardoor in slapen vallen langer duurt. Voor deze kinderen is op tijd naar bed gaan belangrijk, maar dan mét een passende routine waarmee ze tot rust komen.

Een vast ritueel, zoals een boekje lezen of samen de dag doornemen, helpt hen om rustig te worden in hun hoofd. Het algemene advies - zorg voor voorspelbaarheid, rust en herhaling in de avond - geldt voor elk kind, en zeker voor hooggevoelige kinderen

Vroegkinderlijk trauma: de impact op nachtrust

Kinderen met een vroegkinderlijk trauma ervaren vaak moeite met slapen. Ze kunnen zich moeilijk veilig en ontspannen voelen. Ze hebben vaak nachtmerries, slapen licht of blijven alert, zelfs in rust. Bij deze kinderen is het nóg belangrijker om ruimte te geven aan ontspanning en controle.

Een veilige slaapomgeving, warme ondersteuning en het geleidelijk opbouwen van vertrouwen dragen bij aan betere nachtrust. Evie biedt modules voor ouders en professionals om hiermee om te gaan.

Vroegkinderlijk trauma: de impact op nachtrust - kind ligt blij te slapen in bed

Waarom een goed slaapritme belangrijk is

Slaap is geen luxe voor kinderen, het is een basisbehoefte. Een goed ontwikkeld slaap-waakritme ondersteunt de:

  • Hersenontwikkeling

  • Fysieke groei

  • Emotionele regulatie

  • Concentratie op school

  • Veerkracht en stressregulatie

Te weinig slaap verstoort dit allemaal. Kinderen kunnen humeurig worden, moeite hebben met concentratie, zich afsluiten of sneller stress ervaren. Onze ervaring met slaapgewoonten bij kinderen laat zien dat juist kleine aanpassingen in bedtijd en routine vaak grote effecten hebben.

Signalen dat je kind te weinig of juist te veel slaapt

Te weinig slaap herken je aan:

  • prikkelbaarheid

  • sloomheid in de ochtend

  • slechtere schoolprestaties

  • minder sociale interactie

  • sneller emotioneel uit balans

Aan de andere kant lijkt te veel slaap misschien onschuldig, maar ook dat kan zorgen voor vermoeidheid, een sloom gevoel en stemmingswisselingen. Belangrijk is dus: het juiste aantal uren, afgestemd op de leeftijd en het ritme van je kind.

Signalen dat je kind te weinig of juist te veel slaapt - Kind heeft geen concentratie voor schoolwerk

Kind wil niet slapen? Kijk naar de dagstructuur

“Mijn kind wil gewoon niet slapen.” Een veelgehoorde klacht. De oorzaak? Vaak ligt die in overprikkeling of gebrek aan structuur. Een kind heeft behoefte aan duidelijkheid. Op vaste tijden eten, bewegen, ontspannen én slapen.

Wat helpt:

  • Vermijd schermtijd in het uur voor bedtijd.

  • Bouw de dag rustig af.

  • Zorg voor beweging en daglicht overdag.

  • Eet niet te laat of te zwaar.

Bewegen is gezond voor kinderen

Beweging is essentieel voor een goede nachtrust. Door overdag actief te zijn, raakt het lichaam fysiek vermoeid en komt het ‘s avonds makkelijker tot rust. Buiten spelen, fietsen, sporten – het helpt allemaal.

Bovendien stimuleert daglicht het bioritme. Kinderen die veel buiten zijn, slapen dieper en rustiger. Oftewel, een actieve dag is de basis voor een ontspannen nacht.

Gezonde kinderopvang: ook daar begint goed slapen

Een gezonde kinderopvang helpt bij het aanleren van ritme en regelmaat. Pedagogisch medewerkers spelen daarin een sleutelrol. Door vaste routines aan te houden, rustmomenten in te bouwen en signalen van vermoeidheid te herkennen, wordt slaap iets vertrouwds.

Gezonde tussendoortjes kind: ook van invloed op slaap

Wat en wanneer kinderen eten beïnvloedt hun slaap. Suikerhoudende snacks laat op de dag zorgen voor een energiepiek op het verkeerde moment. Kies liever voor lichte, gezonde tussendoortjes zoals:

  • Een banaan (bevat melatonine)

  • Handje ongezouten noten

  • Komkommer of worteltjes

Zorg ervoor dat het laatste eetmoment minimaal een uur voor het slapengaan plaatsvindt.

Gezonde tussendoortjes kind: ook van invloed op slaap - Kinderen bij kinderdagopvang eten fruit

Samenwerken aan een goede nachtrust

Slaap hoeft geen strijd te zijn. Bespreek het met je kind en laat hen meedenken over een avondritueel. Gebruik boeken of liedjes om slaap te normaliseren. Belangrijk is dat slaap geen verplichting is, maar een rustpunt om samen naar toe te werken.

Bedenk dat een goede nachtrust vooral overdag begint: met beweging, ritme en voldoende ontspanning.

Wanneer schakel je hulp in?

Als je merkt dat je kind:

  • structureel slecht slaapt,

  • overdag moe, prikkelbaar of humeurig is of

  • schoolprestaties achteruitgaan,

dan is het verstandig om hulp te zoeken.

Soms is een kleine aanpassing genoeg, soms is er meer begeleiding nodig.

De rol van professionals: POH-GGZ, leerkracht of jeugdarts

Ben jij een zorg- of onderwijsprofessional? Dan kun je signalen van slaapproblemen vroegtijdig herkennen en bespreekbaar maken. Evie biedt praktische tools voor in de praktijk.

Blended care: ondersteuning voor ouders én kind

Bij Evie werken we aan een mentaal fit Nederland. We geloven in toegankelijke zorg waar je zelf mee aan de slag kunt, met ondersteuning waar nodig. Dat betekent dat je als ouder zelf toegang hebt tot informatie en oefeningen, maar ook begeleiding kunt inschakelen. Zo werk je samen aan een gezond slaapritme.

Wil je meer weten over hoe Evie je kan ondersteunen bij slaapproblemen bij kinderen? Bekijk onze modules en hulpbronnen en start vandaag nog met een goede nachtrust voor je kind.

Deze tekst is geschreven in samenwerking met Susanne Kemps, POH-GGZ Jeugd bij Praktijksteun.

Aan de slag met Evie

Werk zelfstandig of via je hulpverlener aan jouw mentale fitheid.