Logo

Negatief zelfbeeld: hoe komt dat en wat kun je ertegen doen?

Een negatief zelfbeeld kan als een zware last voelen. Misschien twijfel je vaak aan jezelf, leg je de lat extreem hoog of voel je je simpelweg niet goed genoeg. Je bent niet de enige. Veel mensen worstelen met een negatief zelfbeeld, in stilte, want dit zie je niet van buiten. Gelukkig kun je eraan werken. Bij Evie geloven we dat iedereen mentaal fit kan worden. Ook als je je nu nog anders voelt.

Onzeker: wat is ‘normaal’? - jonge vrouw kijkt zichzelf ontevreden aan in badkamerspiegel

Negatief zelfbeeld: wat betekent het?

Een negatief zelfbeeld betekent dat je overwegend negatief denkt over jezelf. Je ziet vooral je tekortkomingen en gelooft minder in je eigen kunnen. Vaak ontstaan deze overtuigingen al vroeg in je leven. Denk aan situaties waarin je weinig bevestiging kreeg, gepest werd of opgroeide in een onveilige omgeving.

Onze ervaring met een negatief zelfbeeld laat zien dat zulke overtuigingen diep kunnen inslijten. Je gaat je ernaar gedragen, waardoor ze telkens worden bevestigd. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Wat is een zelfbeeld eigenlijk?

Je zelfbeeld is het geheel van de gedachten en overtuigingen die je over jezelf hebt. Hoe je jezelf ziet, bepaalt in grote mate hoe je je voelt en gedraagt. Een gezond zelfbeeld geeft vertrouwen en veerkracht. Een negatief zelfbeeld maakt je kwetsbaarder voor mentale klachten.

De betekenis van zelfbeeld versus zelfvertrouwen

Hoewel zelfbeeld en zelfvertrouwen veel met elkaar te maken hebben, zijn ze niet hetzelfde. Je zelfbeeld gaat over hoe je naar jezelf kijkt in brede zin – als mens. Zelfvertrouwen gaat meer over wat je denkt te kunnen in bepaalde situaties.

Mensen met een laag zelfbeeld hebben vaak ook weinig zelfvertrouwen, maar het omgekeerde hoeft niet altijd zo te zijn. Benieuwd hoe het met jouw zelfvertrouwen staat? Test het hier.

Voorbeelden van negatieve gedachten

Een negatief zelfbeeld begint vaak klein, met gedachten zoals:

  • “Ik doe het nooit goed.”

  • “Niemand zit op mij te wachten.”

  • “Ik ben niet belangrijk.”

  • “Waarom zou ik het proberen? Ik faal toch.”

Herken je dit? Dan is het goed om te weten: gedachten zijn geen feiten. Je kunt leren ze te herkennen, te onderzoeken en stap voor stap om te buigen.

Voorbeelden van negatieve gedachten - denkende jonge in natuur

Laag zelfbeeld symptomen: hoe herken je het?

Nu heeft iedereen weleens twijfels over zichzelf. Maar bij een laag zelfbeeld nemen deze gedachten de overhand. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Je denkt vaak: "Ik kan het niet" of "Ik ben niet goed genoeg"

  • Je bent extreem gevoelig voor kritiek

  • Je vindt het moeilijk om complimenten te geloven

  • Je vermijdt uitdagingen uit angst om te falen

  • Je hebt moeite met relaties en vriendschappen

Gevolgen van negatief denken

Negatief denken over jezelf heeft een directe invloed op je mentale gezondheid. Het begint met de gedachten die gevoelens oproepen, en vervolgens je gedrag beïnvloeden. Zo kun je terechtkomen in somberheid, depressieve klachten of angst.

Onze ervaring met een negatief zelfbeeld laat zien dat mensen hierdoor uiteindelijk ook minder goed voor zichzelf zorgen. Ze eten ongezond, trekken zich terug of raken uitgeput. Ook eetstoornissen komen vaker voor bij mensen met een laag zelfbeeld. Dat heeft een impact op je fysieke gestel. Maar ook andere lichamelijke klachten kunnen op den duur ontstaan hierdoor. Denk aan spanningen, vermoeidheid of slaapproblemen.

Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld?

Een negatief zelfbeeld ontstaat meestal in de jeugd. Bijvoorbeeld door:

  • Opgroeien in een omgeving waar weinig waardering of veiligheid was

  • Pesten of buitensluiting

  • Ouder(s) met psychische problemen of verslaving

  • Falen of afwijzing op school of in relaties

Deze ervaringen kunnen kernovertuigingen vormen, zoals de gedachte “ik ben waardeloos”. Vaak blijven die overtuigingen onbewust invloed uitoefenen, ook jaren later.

Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld? - Jonge vrouw kijkt naar eigen reflectie in spiegel

De rol van sociale vergelijking

Ook sociale media spelen een grote rol. Tegenwoordig is vergelijken makkelijker dan ooit. Op sociale media zie je alleen de mooiste versies van anderen: perfect uiterlijk, leuke baan, een droomleven. Dat kan je het gevoel geven dat jij tekortschiet.

Maar wat je ziet, is zelden de volledige waarheid. Door bewust te kiezen waar jij waarde aan hecht en te leven naar je eigen normen, wordt jouw zelfbeeld weer beter, omdat het bij jou past.

Eigenwaarde voorbeelden en het belang ervan

Eigenwaarde gaat over hoe waardevol je jezelf vindt. Heb je weinig eigenwaarde, dan wordt het lastig om zelfvertrouwen op te bouwen. Door je eigen kwaliteiten te erkennen – hoe klein ook – groeit je eigenwaarde.

Voorbeelden die je daarbij kunnen helpen:

  • “Ik ben zorgzaam voor mijn vrienden”

  • “Ik kan goed luisteren”

  • “Ik ben creatief in het oplossen van problemen”

Geef jezelf eens een complimentje. Daar knap je van op!

Verbeteren zelfbeeld: hoe begin je?

Een zelfbeeld verander je niet van de ene op de andere dag. Maar iedere stap telt. Begin bij bewustwording: wat denk je eigenlijk over jezelf? Welke gedachten helpen je vooruit – en welke houden je tegen?

Daarna kun je oefenen in acceptatie. Want ook de delen van jezelf waar je minder trots op bent, horen bij jou. Je hoeft niet perfect te zijn om goed genoeg te zijn.

Verbeteren zelfbeeld: hoe begin je? - oudere vrouw is aan het lachen

Praktische oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten

Kleine stappen maken vaak het grootste verschil. Dit zijn oefeningen die je vandaag al kunt doen:

  • Vraag drie mensen naar jouw kwaliteiten en schrijf ze op

  • Schrijf elke dag één positieve gedachte over jezelf op

  • Bedenk wat voor jou écht belangrijk is in het leven (je waarden)

  • Doe iets nieuws dat je spannend vindt, en reflecteer op het resultaat

  • Oefen mildheid: spreek tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend zou doen

Therapieën die kunnen helpen

Gelukkig zijn er bewezen effectieve behandelvormen die je negatieve zelfbeeld ombuigen naar een positief zelfbeeld, zoals:

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): deze helpt je negatieve gedachten te herkennen en te veranderen in positieve gedachten.

  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT): deze leert je omgaan met moeilijke gevoelens en keuzes te maken op basis van jouw waarden.

  • COMET (Competitive Memory Training): deze is speciaal ontwikkeld om een negatief zelfbeeld om te buigen naar een positief zelfbeeld.

Ook zelfhulpboeken, mindfulness en meditatie helpen bij bewustwording en acceptatie.

Zelf aan de slag, met of zonder hulp

Bij Evie geloven we in keuzevrijheid. Werk zelfstandig aan je zelfbeeld met een begeleider of met onze online modules. Ontwikkeld met experts uit de praktijk – zodat jij kunt werken aan je mentale fitheid op jouw manier.

Bij Evie werken we elke dag aan een mentaal fit Nederland. Geen drempels, geen wachtlijsten. Alleen tools en ondersteuning die echt werken. Start vandaag nog met het versterken van je zelfbeeld – wanneer het jou uitkomt en in je eigen tempo. Bekijk onze modules en hulpbronnen.

Aan de slag met Evie

Werk zelfstandig of via je hulpverlener aan jouw mentale fitheid.