Eenzaam: wat kun je doen als je je alleen voelt?
Je kunt in een kamer vol mensen staan en je tóch eenzaam voelen. Dat gevoel is herkenbaar voor veel mensen. Eenzaamheid gaat niet alleen over het ontbreken van gezelschap, maar vooral over het missen van verbinding. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je minder alleen te voelen.
In dit artikel leggen we uit wat eenzaamheid is, waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Want bij Evie geloven we dat niemand er alleen voor hoeft te staan.
Ik voel me eenzaam, ook al ben ik niet echt alleen
Alleen zijn en je eenzaam voelen is niet hetzelfde. Je kunt alleen thuis zijn zonder je eenzaam te voelen, maar je kunt je ook eenzaam voelen terwijl je onder mensen bent. Het gaat om het gemis aan echte, betekenisvolle connecties. Verbinding voelen met anderen bepaalt of je je eenzaam voelt en dat speelt een belangrijke rol in hoe je je mentaal voelt.

Alleen voelen: hoe ontstaat dat?
Eenzaamheid kan door veel verschillende dingen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan:
Het verlies van een partner of goede vriend(in)
Een verhuizing of verandering van omgeving
Geldproblemen of gezondheidsklachten
Gepest worden of je anders voelen dan anderen
Een druk leven met weinig ruimte voor sociaal contact
Vooral grote veranderingen kunnen zorgen voor “ik ben eenzaam” gedachten. Dat gevoel kan zich langzaam opbouwen, of ineens toeslaan.
Verdrietig en alleen: het effect van verlies
Het verliezen van iemand die dicht bij je stond, zoals een partner, ouder of vriend, kan zorgen voor diepe gevoelens van verdriet en eenzaamheid, opent in een nieuw tabblad. Zelfs als je veel andere mensen om je heen hebt, kan de leegte van die ene persoon groot zijn. Het is belangrijk om aandacht te geven aan dat verdriet. Het helpt om dit bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld met een vriend(in) of een professional.
Ik voel me verdrietig en alleen – is dat normaal?
Ja. Het is heel normaal om je af en toe zo te voelen. Vooral als er iets ingrijpends is gebeurd in je leven. Wat belangrijk is, is dat je erkent dat je je zo voelt. Probeer jezelf niet te veroordelen. Je bent niet zwak of raar als je je alleen voelt. Iedereen maakt dit op zijn eigen manier mee. En er zijn manieren om hier mee om te gaan.
Alleen zijn hoeft niet altijd slecht te zijn
Alleen zijn kan ook fijn en waardevol zijn. Het geeft ruimte voor rust en reflectie. Maar als alleen zijn een leegte wordt, en je merkt dat je je terugtrekt of somber wordt, is het tijd om actie te ondernemen. Kleine stapjes maken vaak al een groot verschil.

Ik voel me eenzaam, maar durf het niet te zeggen
Veel mensen vinden het moeilijk om toe te geven dat ze zich eenzaam voelen. Ze zijn bang dat anderen het niet begrijpen, of dat ze overkomen als “zwak”. Maar je bent niet de enige. Eenzaamheid is menselijk. Door erover te praten doorbreek je het taboe en geef je anderen ook de ruimte om eerlijk te zijn.
Impact op je mentale gezondheid
Hoe je je voelt, heeft ook impact op je mentale gezondheid. Als je je langdurig eenzaam voelt, dan kan dat zorgen voor:
Somberheid en depressieve gevoelens
Angst voor sociale situaties
Verminderde eigenwaarde
Onverklaarbare lichamelijke klachten
Eenzaamheid raakt dus niet alleen je emoties, maar ook je fysieke gezondheid. Het is daarom belangrijk om hier serieus mee om te gaan en niet te lang te wachten. We geven je alvast wat praktische tips om je beter te voelen.
Praktische tips om je minder eenzaam te voelen
Hier zijn een aantal eerste stappen die je kunt nemen om iets te doen met je gevoelens van eenzaamheid:
Breng je netwerk in kaart
Schrijf eens op wie er allemaal in je omgeving zijn. Wie zou je willen spreken? Wie heb je lang niet gezien?
Maak contact
Stuur een appje, bel iemand op, of nodig iemand uit voor een kop koffie.
Wees open over je gevoel
Zeg gewoon eens: “Ik voel me alleen de laatste tijd.” Vaak is dat al genoeg om een écht gesprek op gang te brengen.
Daarnaast kun je op zoek gaan naar nieuwe contacten. Om dat makkelijker te maken, kun je op zoek gaan naar gelijkgestemden of mensen met dezelfde hobby.
Word lid van een vereniging
Sportclubs, hobbygroepen of culturele verenigingen zijn een laagdrempelige manier om mensen te ontmoeten.
Gebruik apps of platforms zoals
JoinUs , opent in een nieuw tabblad
Dit soort initiatieven helpen je om op een laagdrempelige manier nieuwe contacten op te doen.
Herpak een oude hobby
Wat vond je vroeger leuk om te doen? Misschien is dit hét moment om dat weer op te pakken.
Vrijwilligerswerk
Anderen helpen geeft niet alleen een goed gevoel, het verbindt je ook met nieuwe mensen.

Alleen zijn én je verbonden voelen: het kan!
Verbinding zit niet alleen in aanwezigheid, maar ook in betekenis. Bij wie voel jij je gezien? Waar voel je je thuis? Wat zijn jouw interesses of waarden, en waar kun je mensen vinden die dit delen? Ga op zoek naar de plekken waar je gelijkgestemden ontmoet. Dat kan online, op events, of in je eigen buurt.
Zelfzorg: ook belangrijk als je je eenzaam voelt
Blijf ook goed voor jezelf zorgen. Eet gezond, beweeg regelmatig, kleed je aan en verzorg jezelf. Ook als je niemand ziet die dag. Het gaat erom dat jij jezelf serieus neemt. Dat je jezelf laat zien dat je ertoe doet. Zelfs iets simpels als elke dag douchen en je bed opmaken kan al verschil maken in hoe je je voelt.
Professionele hulp kan helpen
Soms is het lastig om zelf stappen te zetten. Dan kan het fijn zijn als iemand met je meedenkt. Een professional kan je helpen bij:
Het vinden van activiteiten of initiatieven bij jou in de buurt
Het verwerken van verlies of oud verdriet
Het opbouwen van zelfvertrouwen om nieuwe contacten aan te gaan
Evie biedt hierin hulp. Op ons platform vind je praktische modules en oefeningen.

Eenzaam voelen is niet het einde – maar het begin van iets nieuws
Het begint allemaal bij herkennen dat je je eenzaam voelt. Daarna kun je op zoek naar verbinding, stap voor stap. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Met de juiste hulp en inzichten kun je weer verbinding ervaren — met anderen én met jezelf. Wil je meer weten over hoe Evie je kan ondersteunen?
Bekijk onze modules en hulpbronnen en zet vandaag nog een stap richting meer verbinding en mentale fitheid.
Samen mentaal fit: dat doe je niet alleen
Bij Evie werken we samen aan een mentaal fit Nederland. Of je nu tijdelijk wat minder lekker in je vel zit, of al langer worstelt met gevoelens van alleen zijn: je staat er niet alleen voor. Wij bieden je handvatten, inzichten en begeleiding. Stap voor stap, op jouw tempo.
Deze tekst is geschreven in samenwerking met Gabry Verberne, POH-GGZ bij Praktijksteun.