Rob vertelt over zijn ervaring met de online zelfhulp van Evie

“Toen begin dit jaar (2020) de coronacrisis zich aandiende, raakte ik behoorlijk ontregeld. Dusdanig ontregeld dat ik daar uiteindelijk geruime tijd niet (goed) door kon slapen, en geleidelijk aan in een vicieuze cirkel dreigde te raken. Binnen Centrum Fameus heb ik hier met een aantal collega’s over gesproken, en kreeg ik uiteindelijk van een collega van mij de tip om me eens in de zelfhulpapp Evie te gaan verdiepen.

Veel van wat ik in Evie tegenkwam kende ik op de een of andere manier al wel. Maar waar Evie voor mij het verschil in heeft gemaakt, is dat in en bij de diverse trainingen er in een stappenplan een stukje theoretische uitleg werd gegeven, waardoor de aangeboden stof een voor mij diepere betekenis kreeg.

Door actief met de zelfhulptrainingen ‘Beter slapen’, ‘Mindfulness’ en Dankbaarheid’ aan de slag te gaan, en mijn stemming per dag in het dagboek ‘Emotie’ bijhield, kon ik stapje voor stapje mijn focus weer verleggen. De focus veranderde van ‘mij zorgen blijven maken over de coronacrisis, waar ik minimale invloed op uit kan oefen’ naar ‘mijn leven meer in het hier en nu zien en indelen’.

Vooral de trainingen ‘Mindfulness’ en ‘Beter Slapen’, en het dagboek ‘Emotie’ brachten mij steeds verder ‘back on track’. Zo goed zelfs, dat ik als experiment op een avond besloot om voor het slapen gaan geen Valdispert (een rustgevend middel gebaseerd op het rustgevende kruid valeriaan) meer in te nemen. Ik wilde een nacht ervaren of ik zonder dit middel in slaap kon vallen en dus uit mezelf weer door kon slapen. Tot mijn stomme verbazing lukte dat gelijk de eerste nacht al. Vanaf dat moment heb ik geen Valdispert meer gebruikt. Ja, ik heb wel eens een mindere nacht, maar die heb ik anders, zonder een ontwrichtende situatie ook wel eens. Omdat ik weet en voel dat hier geen neerwaartse spiraal meer in zit, mogen die mindere nachten er van mij zijn zoals ze er zijn.

Het mooie van Evie vind ik, dat je Evie zowel op je desktop en laptop als ook op je smartphone kunt installeren. Zo heb ik Evie altijd bij de hand, mocht ik daar behoefte aan hebben!”

Rob Gerritsen gebruikt Evie sinds begin 2020 en is als vrijwillige WRAP (Wellness Recovery Action Plan) facilitator en gastdocent verbonden aan Centrum Fameus, onderdeel van GGz Breburg.